MVTE - Miskolci Vasutas Természetjáró Egyesület

BEMUTATKOZÁS

 

Egyesületünket 1998-ban alapítottuk. 1999-ben megkaptuk a közhasznú státust.

Célunk: a természetjárás különféle ágainak gyakorlása és népszerűsítése, a természet- és környezetvédelmi gondolkodásmód elterjesztése.

Tagságunk jelenleg 34 fős, amely folyamatosan bővül.

Természetjárás:

Tagjaink a természetjárás szinte minden területét művelik, közülük 6 fő minősített túravezető. Éves programunk alapján gyalogos, magashegyi, kerékpáros, vízi túrákat, sífutó túrákat szerveztünk. Rendszeresen túrázunk a Magas Tátrában, s évente legalább egyszer Erdély hegyei között. Többen sziklamászással megvalósítható magashegyi túrákon vesznek részt, 3 tagunk a hegyi-kerékpározásnak is hódol. Sok tagunk vett részt teljesítménytúrákon (Bükk 50; Rózsaszentmárton; Bakonyi Mikulás; Barcika 50), többen futóversenyeken is jó eredményt értek el. A téli sportok közül a sífutó túrázást űzik néhányan tagjaink közül.

Külföldi túráinkon jó kapcsolatot alakítottunk ki a szomszédos országok turista egyesületeivel, turistáival. 

Rendezvényszervezés:

Egyesületünk 1999. évtől kezdődően megrendezi a Rákóczi Teljesítménytúrát a Zemplén hegységben. Ennek előkészítésében, lebonyolításában egész tagságunk kiveszi a részét. A 110, 75, 50 és 25 km-es gyalogos, valamint a 120 km-es kerékpáros távokon 150-200 fő vesz részt átlagosan az elmúlt évek adatai alapján. Soprontól Debrecenig, Váctól Pécsig, Szegedig az ország minden tájáról érkeznek versenyzők. Rendezvényünkbe sikerült bevonni a túra útvonalán fekvő községek (Hollóháza, Komlóska, Regéc, Füzér, Makkoshotyka, Háromhuta, Bózsva) polgármestereit. Ők frissítő pontok működtetésével segítenek minket. 

Kulcsos-ház üzemeltetés:

Egyesületünk 2000-ben – a Szarvaskő vasútállomás megállóhellyé történt visszaminősítése után – a MÁV Rt-től bérbe vette az állomás 2 várótermét. Itt az Ifjúsági és Sportminisztérium támogatásával és jelentős saját munkával 2x10 fős turista szálláshelyet, a szomszédos raktárhelyiségben WC-t és zuhanyzót alakítottunk ki. Létesítményünket 2002-től nyitottuk meg a bakancsos turisták örömére. Kulcsos házunkat az interneten több honlapon és turista folyóiratokban propagáljuk.

Egyéb munkatúrák:

Egyesületünk sífutásnak hódoló tagjai 2005. őszén felújította a Bükk-fennsíkon elhelyezkedő három sífutó utat. Ezen felújítás keretében átfestésre és kiegészítésre kerültek a turistajelzések, eligazító táblák lettek kihelyezve, valamint szóróanyag készült a pályák elhelyezkedéséről, elérési útvonaláról.

Ezen kívül az egyesület részt vesz számos egyéb, más szervezetek által kezdeményezett munkatúrán, mint például szemétgyűjtési akciókban (Bükk-hg.), jelzésfestés (pl. Rákóczi piros a Zemplén-hegységben.)

Egyesületünk tagja a Magyar Természetbarát Szövetségnek és Vasutas Természetjárók Szövetségének, Magyar Teljesítménytúrázók Társaságának. Ezen ernyőszervezetek munkáját választott tisztségviselőkkel támogatjuk, valamint segítünk a központi rendezvényeik szervezésében, lebonyolításában.

 

Ugrás a lap tetejére